CRIB – Consiliul Investitorilor Români dincolo de Granițe

Extinderea Uniunii Europene din 2007 a plasat România într-o poziție favorabilă unică. Lipsa barierelor comerciale a angajat investitorii români într-un proces de reorientare către piata UE, iar cooperarea comercială dintre Europa și Asia/Africa a ridicat România din punct de vedere strategic devenind poarta estică pentru comerț către UE. Cu toate acestea, principalele elemente descurajatoare pentru cei interesați în abordarea acestor piețe sunt legate de lipsa de cunoaștere a pieței-țintă, a contactelor, limbii vorbite, culturii și nevoilor sale și, de asemenea, de lipsa unor instrumente financiare, cum ar fi asigurările.

Programul urmărește să încurajeze oportunitățile de cooperare economică și pentru actorii cu un context de reconstrucție post-conflict precum Kosovo; în acest sens, am organizat vizita oamenilor de afaceri români în Kosovo pentru a promova eforturile noastre comune. Astfel, prin conectarea celor două părți, România și Kosovo, am deschis o discuție reală și serioasă prin care s-a realizat un schimb de informații benefice viitoarelor legături profesionale.

Global Focus lucrează la o platformă de cercetare și networking cu scopul de a aduce împreună oameni de afaceri, autoritățile de stat, ONG-uri și think-tank-uri din România. Ne propunem dezvoltarea modalităților de cunoaștere reciprocă pentru a obține măsuri guvernamentale mai favorabile pentru investitori.

Inițiativa noastră s-a materializat în proiectul Emerging Europe – o platformă care are menirea de a netezi interacțiunea și cooperarea între statele din Centrul și Estul Europei. Realizarea obiectivului s-a datorat analizei riguroase a formatelor de cooperare regională inspirate din modelele europene cum ar fi Consiliul Nordic.